Dans, creativiteit en spel

Als oprichtster en eigenaresse van de dansschool Living Water dance centre heb ik een project opgezet, genaamd: dansen, creativiteit en spel. Het project zet zich in voor kinderen en jongeren die dansen leuk vinden en hulp nodig hebben om een trauma of gebeurtenis te verwerken. Naast gespecialiseerd dansdocente ben ik ook een professionele ervaringsdeskundige in de jeugdzorg en fungeer ik als Kindercoach Charlain Sweeb.

 

Visie

Als kindercoach heb ik een bewogen liefdevol hart voor kinderen en ouders. Het kind staat centraal en het gezin wordt erbij betrokken.

 

Missie

Kinderen kunnen zich pas ontwikkelen en vaardigheden aanleren als ze zich veilig voelen,
gehoord en geaccepteerd worden voor wie ze zijn. Ieder verdient goed in zijn vel te zitten. Ik luister
naar het kind en volg zijn/ haar tempo op een creatieve manier. Daarbij probeer ik te werken vanuit de
kracht van de kinderen en ouders, in plaats van de klacht. Na het coachtraject zijn kinderen zelf in staat om beter met situaties, gebeurtenissen en/of emoties en het gedrag dat daarbij hoort om te gaan en kunnen ze samen met ouders op een positieve manier verder.

 

Preventieve hulpverlening

Door kinderen en jongeren te coachen door middel van dansen, creativiteit en spel kunnen kinderen/jongere zich non-verbaal uiten door bewegingen. Beweging is een basisvorm van communicatie. Dansen, creativiteit en spel is als alternatief voor gesprekstherapie. Tijdens het dansen kunnen de kinderen/jongere bewegen op muziek en onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. Het is een non-verbale coaching waarbij dans, beweging, spel en muziek op methodische wijze worden ingezet met als doel herstel, behoud, verbetering van het psychisch en
lichamelijk functioneren. Naast deze positieve effecten is het vooral erg leuk om te doen.

 

Na het project

De kinderen hebben tools en vaardigheden om met de situatie om te gaan. Waar ze eerst een
probleem waren voor hun omgeving of zelf een probleem ervaarde, weten ze nu zelf heel goed wat
ze zelf aan een situatie kunnen doen. De kinderen hebben zelfvertrouwen

Einddans: de kinderen weten wat voor emoties er zijn, voelen dit aan en weten wat er gebeurd
in hun lichaam. De ouders/ verzorgers mogen komen kijken naar de einddans. De ouders/ verzorgers zien dan wat de kinderen hebben geleerd.

 

Samenwerking

Alphen aan den Rijn 

De hulpvragen komen van scholen, Kwadraad en samenwerkende jeugdzorg organisaties in provincie Zuid-Holland. De intakegesprekken en de lessen worden gehouden in Zalencentrum de Bron.

 

Amsterdam-Centrum

De hulpvragen komen van scholen en samenwerkende jeugdzorg organisaties in Amsterdam-Centrum. De intakegesprekken en de lessen worden gehouden in Dock: Speeltuin Wittenburg.

 

Curinesa staat voor Cultuur, Respect en Integratie binnen de Nederlandse Samenleving. Een van hun initiatieven is het bevorderen van sociale cohesie in de buurt en duurzaamheid.

Net als Curinesa heeft Living Water dance centre ook een maatschappelijk doel, dat we nastreven door middel van diverse activiteiten.

Voor het project Dans, creativiteit en spel, zal Curinesa ook een actieve rol spelen.

 

Overige informatie

Het project is bedoeld voor kinderen van de basisschool met de leeftijden 4-7 jaar en 8-12 jaar en jongeren van de middelbare school met de leeftijd 13-17 jaar.

Het project duurt 8 weken. Per week wordt er met thema´s gewerkt. 

Alvorens het kind/ de jongere met het project begint, wordt er een intakegesprek gehouden met de ouders/ verzorgers.